Stanowisko PASMI w zakresie reklamy produktów OTC

W związku z decyzją Ministerstwa Zdrowia odnośnie konieczności wprowadzenia rozwiązań, które miałyby na celu większą ochronę pacjenta i konsumenta przed treściami reklamowymi wprowadzającymi w błąd PASMI deklaruje swoją gotowość do dialogu i wypracowania optymalnych rozwiązań w tym zakresie.

PASMI jako organizacja reprezentująca na rynku polskim producentów leków bez recepty, suplementów diety wyrobów medycznych oraz kosmetyków zdecydowanie popiera kierunek opracowania samoregulacji w zakresie nie wprowadzania w błąd konsumentów za pośrednictwem reklam suplementów diety. Stosowanie różnorodnych interpretacji prawnych umożliwiających wykorzystywanie w reklamie suplementu wizerunku lekarza lub farmaceuty zdaniem PASMI najbardziej wprowadza w błąd przypisując suplementom diety właściwości lecznicze i jednocześnie nobilitując tę kategorię w stosunku do produktu leczniczego. W związku z tym, PASMI wspólnie z pozostałymi organizacjami reprezentującymi producentów suplementów diety, pracuje nad Kodeksem dobrych praktyk w reklamach suplementów diety, w którym między innymi zostanie wpisany zakaz używania wizerunku lekarza i farmaceuty. Proces ten koordynowany jest z poziomu Urzędu Ochrony Konsumentów i Konkurencji (UOKiK).

Zdaniem PASMI regulacje dotyczące reklam leków OTC są precyzyjne i zdecydowanie bardziej restrykcyjne. W prawie polskim reklama produktów leczniczych uregulowana jest w dwóch aktach prawnych: w Ustawie Prawo Farmaceutyczne z dnia 6 września 2001 r. oraz w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 21 listopada 2008 r. w sprawie reklamy produktów leczniczych. Nadzór nad przestrzeganiem regulacji prawnych dotyczących reklamy produktów leczniczych sprawuje Główny Inspektor Farmaceutyczny, który po przeprowadzeniu postępowania administracyjnego może wstrzymać emisję reklam i nakazać usunięcie stwierdzonych naruszeń. Jednocześnie należy dodać, iż przepisy polskie stanowią pełną harmonizację dyrektywy 2001/83/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 6 listopada 2001 r. w sprawie wspólnotowego kodeksu odnoszącego się do produktów leczniczych stosowanych u ludzi i w związku z powyższym nie ma możliwości, aby do polskiego prawa wprowadzić przepisy wykraczające poza zakres regulacji powyższego aktu prawnego.

PASMI Polski Związek Producentów Leków Bez Recepty promuje wśród społeczeństwa odpowiedzialne samoleczenie poprzez świadome i bezpieczne stosowanie produktów sklasyfikowanych jako Leki Bez Recepty. Dąży do ustanawiania odpowiednich rozwiązań prawnych i systemowych dla rozwoju odpowiedzialnego wykorzystania leków OTC jako jednego z elementów systemu ochrony zdrowia.
PASMI aktywnie współpracuje z organizacjami europejskimi, których cele i działania są zbieżne z działalnością statutową PASMI. Jest członkiem AESGP – Europejskiego Stowarzyszenia producentów Leków OTC. Obecnie Związek zrzesza 16 podmiotów: Aboca, A&D Pharma, Bayer, Boehringer Ingelheim, GSK, Johnson&Johnson, , Omega Pharma Poland, Pfizer, Pierre-Fabre, Polpharma, Reckitt Benckiser, Sanofi, Takeda, Teva, USP Zdrowie, Walmark.

IPSEN